Harun Si Marea De Povesti
Odata ce isi alege cititorul, un eBook nu mai poate fi returnat. Cartile in format digital sunt unicate, iar inlocuirea sau inapoierea lor nu este posibila pe libris.ro. Iti povestim mai multe inTermeni si conditii.
Harun si marea de povesti
Aparut in 1990, Harun si Marea de Povesti ne ofera istoria micului Harun Khalifa si a familiei sale, in special a tatalui sau, Rasid Khalifa, povestitor de profesie. Asemenea unei povesti din O mie si una de nopti transpuse in contemporaneitate, romanul amesteca, asemenea unui puzzle, carti hazlii si desene animate, Razboiul stelelor si chiar inscriptii de pe panourile care marginesc autostrazile Kashmirului.
Unicitatea și individualitatea fiecărui copil ne motivează să urmăm preceptele educației Montessori, care promovează dezvoltarea individului în ritmul propriu. Adultul este un observator care ghidează formarea minții și coordonarea corpului unui copil, însă fiecare este răspunzător pentru învățarea sa, aceasta realizându-se cu ajutorul propriei minți, propriilor mâini. Totodată Kent Hoffman, Glen Cooper și Bert Powell au dezvoltat conceptul de creștere a unui copil sigur de sine, punând accentul pe rolul adultului ca baza de siguranță și refugiu sigur la care copilul poate apela atunci când el își dorește, nu când crede adultul că are nevoie. Nevoile copilului sunt cele care primează. Copilul are nevoie să fie lăsat să exploreze, să încerce, să fie sprijinit prin observare, nu prin ajutor direct.
Harun si Marea de Povesti este, dupa cum ii spune si numele, o poveste, doar ca de dimensiuni mai mari, iar pe tot parcursul ei mi s-a parut ca Rushdie respecta un tipar al acestui gen. Firul narativ e destul de simplu: Harun si tatal lui, briliant povestitor, locuiesc intr-un oras atat de trist incat si-a uitat numele. De fapt, si in orasele vecine totul este trist si multi platesc destui bani ca sa il auda pe Rasid spunand incredibilele lui povesti. Insa atunci cand sotia lui pleaca de acasa, Rasid isi pierde darul povestirii, si decide sa se dezaboneze de la robinetul de povesti.
Ce urmeaza sunt aventurile celor doi in "tara povestilor", unde se trezesc in mijlocul unui razboi (care nu e chiar un razboi) intre natia de povestitori si cea care vrea sa ii reduca la tacere prin otravirea oceanului lor de povesti. Oricat de sumbra ar parea ultima fraza, Rushdie nu reuseste sa faca la fel in alambicarea lui de situatii, pentru ca totul pare o gluma.
Cred ca adevarata provocare este pentru omul matur sa reuseasca redutabila performanta de a citi cartea asta cu ochii mariti de bucurie in cea mai pura forma a ei, de bucuria copilareasca a ascultarii unei povesti nemaipomenite. Eu sigur nu am reusit. Dar in cateva momente am fost tare aproape. ? 041b061a72